Amikor segítesz a gyermekeiddel megszerettetni az olvasást, olyan ajándékot adsz nekik, amely gazdagítani fogja a személyes és szakmai életüket egyaránt az elkövetkezendő években. Annak ellenére, hogy a tanárok fontos szerepet játszanak (ebben), a szülők a gyermekeik első (és legfontosabb) tanáraik. A könyvek iránti szeretet táplálása érdekében a szülőknek minél előbb el kell kezdeniük olvasni a gyermekeiknek.

Fontold meg a következő tippeket, melyek segítségével fejlesztheted gyermeked írási és olvasási készségeit a fejlődésük minden szakaszában!

Hogyan szerettetheted meg a kisebb gyermekeiddel az olvasást?

  1. Kezdj olvasni a babádnak, hiszen soha nem lehet túl korán elkezdeni! Olvass a csecsemődnek néhány percig, amíg lassacskán növekedni kezd a figyelme. Mutass olvasás közben a képekre! Használhatsz rímeket és dalokat is, melyekkel a nyelvi képességeit fejlesztheted.

   2. Ahogy gyermeked egyre idősebb lesz, továbbra is folytasd a könyvek hangos olvasását, hiszen ez az egyik legértékesebb módja az együtt töltött időnek. Alakíts ki rendszeres meseolvasó időt a lefekvés előtti órákban vagy olyan időpontban, amely összhangban van a napirendetekkel!

    3. Legyen szórakoztató és interaktív az olvasás! Gyakorold, hogy hogyan tudsz érzelmeket átadva, élményszerűen olvasni. Bátorítsd a gyermekedet, hogy olvasson fel hangosan néhány részletet neked vagy a testvéreinek, és ossza meg kérdéseit a közösen olvasottakkal kapcsolatban! Kérd meg, hogy mesélje el saját variációjában a történetet!

     4. Gondolj a gyermeked tanárára szövetségesként! Építsd ki a vele való rendszeres kommunikációt, és legyél nyitott a visszajelzéseire! A tanárok észrevehetik azokat a gyengeségeket az olvasási képességben, melyek javításán elkezdhetsz gyermekeddel dolgozni mielőtt azok komoly problémává válnának. Segíthetnek olyan könyveket ajánlani, amelyek nagy valószínűséggel tetszenének a gyermekednek.

      5. Látogassatok el a helyi könyvtárba és könyvesboltokba! Vidd el a gyermekeidet a könyvtárba, és vegyetek részt a helyi könyvesboltokban szervezett eseményeken! Amint elég idősek lesznek hozzá, szerezzetek be saját könyvtári kártyát nekik!

       6. Bátorítsd gyermekeidet az írásra! Ha lehetőséget adsz nekik az írásra, akkor elősegíted az olvasás – és írási készségük fejlődését. Például hagyhattok egymásnak jegyzeteket a hűtőszekrényre ragasztva, valamint írhattok emaileket és üdvözlőlapokat együtt.

        .