A kicsik imádnak játszani, hiszen minden belső késztetésük ezt szolgálja: a világ felfedezése, a határaik felmérése, a képességeik megismerése és a tetteik következményeinek megismerése (pl. „ha elejtem ezt a labdát, akkor leesik”).

Nemrég utána olvastam?, hogy a baba pszichológusok szerint, milyen játékokat érdemes adnunk a kicsiknek az első 1 évben. Szerintem ez egy nagyon hasznos kérdés, hiszen nagyon sokan vannak bajban a megfelelő játék kiválasztásakor (nem csak saját babájuknak, de ajándékként? is). Nézzük is, mire jutottam! ?

??0-3 hónapos kor között

Az első hetekben maximum 10-15 percig tudjuk lekötni a babák figyelmét. Nem is csoda, hiszen ilyenkor még az evés-alvás-ébrenlét hármasa zajlik főleg. ?? Még nem érzékelik nagyon a külvilágot, az édesanyjuk az egyedüli „külső tényező”, akire folyamatosan szükségük van. És ezt a szükségletet nem is lehet játékokkal pótolni! ??

4-5 hetes korukban már többet vannak ébren és el is kezdik megfigyelni a világot. ? Színes kendőkkel, az ágya, vagy a játszó szőnyege felé akasztott színes (vagy csíkos, pöttyös mintás, a lényeg, hogy kontrasztos legyen, hiszen a látásuk még nem éles) tárgyakra már jobban felfigyelnek. Sőt! 2-3 hónapos korukban már el is kezdhetnek ezek a tárgyak felé nyúlni. ?

??3-6 hónapos kor között

Ilyenkor már aktívabban kezdik felfedezni a körülöttük lévő dolgokat. Kezdik összekötni a tárgyakat hangokkal és tapintással. Kezdik megfogni a tárgyakat és ebben az időszakban jöhetnek a kisebb, puha csörgős dolgok. ?️ Akár kézzel is készíthetünk ilyet, ha pl. száraz tésztát teszünk zsákba.

A pszichológusok szerint viszont nagyon fontos, hogy ne adjunk túl sok ilyen játékot a kicsiknek egyszerre. Maximum 2-3 darab elegendő, a túl sok inger inkább megterhelő, mint hasznos. A tárgyak irányába tett mozgások, mozdulatok nagyon jól támogatják a fejlődésüket.

??6-12 hónapos kor között

Végre el tudják érni a tárgyakat – eljött a kúszás, mászás, gurulás, majd akár a két lábra állás ideje! A kicsik egyre többet kommunikálnak és nyitnak az interakció felé. ?? Olvassunk, vagy bábozzunk nekik minél többet! Emellett persze minden olyan tárgy szóba jöhet, ami gurul, mozog, huzigálható, vagy ki-be pakolható. 

A pszichológusok itt is az egyszerűségre törekednének: pl a konyhaszekrényből (persze eltávolítva minden veszélyes eszközt), vagy a zoknis fiókból ki-be pakolászni szuper móka lesz! ??

Sok szülő készít mostanában „matatófalat” is – régi telefonnal, cipzárral, kapcsolókkal, puha vagy épp fa tárgyakkal. Szuper elfoglaltság a kreatív apukáknak?? (és persze anyukáknak is)! A picik imádni fogják.

.