Mi teszi a baby shark dalt olyan fülbemászóvá? Ez ugye egy gyermek dal és a 40 legnépszerűbb között van szerte a világon. Több mint másfél milliárd alkalommal nézték meg a YouTube-on.

Mostanra valószínűleg már láttad a videót, függetlenül attól, hogy van-e kicsi gyermeked otthon. Talán még együtt is táncoltátok, ahogy a cápa család vadászik, és mindenki boldog a végére, és biztonságban vannak.

Hogy mi okozza a kis cápa sikerét? Nézzük sorban.

A család fontossága

 A dalban szereplő bébi cápa törekszik arra, hogy a szülei és a nagyszülei közelében maradjon. A kapcsolatok minősége nagy szerepet játszik az emberek boldogságában és produktivitásában. Törekedj arra, hogy szeretettel és támogatással vedd körül magadat és gyermekedet!

Próbáld ki ezeket a technikákat a családi kapcsolatok erősítéséhez:

 1. Beszéljetek többet, és hallgassátok figyelmesen egymást! Mutasd meg álmaidat, fejezd ki érzelmeidet! Segítsetek gyermekeddel egymásnak abban, hogy hogyan tudjátok gyakorolni egymás megértését!

   

 2. Rendezz családi vacsorákat! Üljetek étkezéshez az asztal köré együtt gyermekeiddel hetente legalább egyszer! Ha a közös vacsorát nehéz összehozni, jó program lehet a közös reggeli és ebédkészítés is.

   

 3. Tölts el gyermekeiddel külön-külön személyre szabott időt! A közös családi kirándulásokon kívül tervezhetsz olyan programokat is, melyeket külön-külön kettesben élhettek meg gyermekeiddel. Előfordulhat, hogy egyik gyermeked rajong a repülőkért, így vele kettesben eltölthettek egy papírrepülős délutánt, míg testvére imád olvasni, ezért vele kettesben könyvtárlátogatós programot tervezhettek be. A személyre szabott élményekkel szorosabb kapcsolatot építhetsz ki gyermekeiddel, és gyermekeid különlegesebb emlékekkel gazdagodhatnak.

   

 4. Oszd meg a döntéshozatalt gyermekeiddel! Ha a család minden tagja hozzájárulhat a folyamathoz, növelni fogja bennük a közös célok elérése iránti lelkesedést. Tarthattok gyermekeiddel szavazást arról, hogy mi legyen a következő úticél, vagy kikérheted gyermeked véleményét arról, hogy melyik házi feladatot szeretné elkészíteni először. 

Az ismétlés ereje

A nagyobb eredmények általában sok apróbb cselekvésből tevődnek össze. Az ismétlés segíti a fontos tanulságok emlékezetbe való bevésését is.

Kövesd ezeket a lépéseket annak érdekébe, hogy kis változásokkal nagy eredményeket tudj elérni:

 1. Tisztítsd meg a gondolataidat! Még ha nagyon alapvető dolognak is tűnik valami, érdemes tiszta fejjel körüljárni a témát, és felfigyelni a részletekre. Ez elősegíti a téma mélyebb megértését és új nézőpontok felfedezését. Alkalmazhatod ezt a módszert például gyermeked farsangi ruhájának elkészítésekor, így kreatívabb és élethűbb megoldásokkal lepheted meg gyermekedet.

 2. Sajátíts el új készségeket! A szakértelmet általában sok-sok gyakorláson keresztül lehet elérni. Legyél kitartó és fejleszd a stratégiai gondolkodásodat! Gyermeked is sokat tanulhat majd tőled.

 3. Alakíts ki pozitív szokásokat! A szokásokkal könnyebb konstruktív döntéseket hozni, és gördülékenyebb folyamatokat kialakítani. Például ha gyermekeddel minden nap tornáztok reggelente egy hónapig, egy idő után a testmozgás természetessé válik számára.

A Baby Shark dal annyira szórakoztató, hogy a pancsoláskor érzett biztonságérzetet is erősítheti. Engedd, hogy a gyermekek dala ösztönözzön az egyszerűség szépségeinek meglátására, és a saját happy end-ed megalkotására.