Gyerekednek szüksége van az idődre, szeretetedre és figyelmedre. Szülőként te vagy a legfontosabb személy aki befolyásolja az életében, így rajtad múlik, hogy boldoggá tedd, és hogy segíts felépíteni az önértékelését.

Fontold meg az alábbiakat, amikkel a gyermeked különlegesnek érzi majd magát, és adj hozzá bátran saját ötleteket.

Mindennapi gyakorlatok:

A szokásos családi élet részévé váló szokások és rituálék a legmélyebb hatást gyakorolják. Még a legsűrűbb napokon is képes leszel megmutatni gyermekednek, mennyire törődsz vele, ezekkel az egyszerű, szokásos tevékenységeiddel.

Illeszd be ezeket a mindennapokba:

1. Légy lelkes: hallgasd figyelmesen amikor beszél hozzád. Osztozz az izgalmában, amikor a kertben látott bogárról, vagy akár a közösen, már 100-szor is látott meséről van szó.

2. Mutasd ki a szeretetedet: rendszeresen öleld és puszild meg. A fizikai kapcsolat elősegíti a kötődést, és fokozhatja az agy működését is.

3. Dicsérd meg: Tudasd vele, hogy büszke vagy rá, a sikereire, a próbálkozásaira. Tapsold meg, ha ügyesen elvégzett egy apró feladatot a házban, vagy ha például segített az idős szomszédnak egy dobozt cipelésével.

4. Kérd a segítségét:  Adj rá lehetőséget, hogy ő tanítson neked valamit.Köszönd meg nekik, hogy elmagyarázott egy új szlengszót vagy megmutatta, hogyan kell egy népszerű videojátékot játszani.

5. Menjetek együtt dolgokat intézni: menjetek együtt vásárolni, hivatalos dolgokat intézni… lehet, hogy lassabban fogsz haladni, de a köztes időben való beszélgetésekért megéri.

6. Ösztönözd, hogy legyen hobbija: Hogyan tölti most a szabadidejét? Limitáld picit a tv-t, kütyük nyomkodását,  így elkezdhet egy olyan hobbit, ami őt eredményesebbé teszi.

7. Csináljátok együtt a házimunkát: A felelősségvállalás növel az önbizalmat. Bízz rá olyan feladatokat, amiket szívesen megcsinálna. Például asztal terítés, kutya sétáltatás.

8. Olvass neki lefekvés előtt: Alvás előtti idő kitűnő alkalom a kapcsolódásra. Kuckózattok össze, és olvass neki a kedvenc könyveiből, vagy mesélj gyerekkorodból történeteket.

9. Élvezzétek a családi vacsorákat: Az étkezési idő egy kiváló alkalom a megszakítás nélküli idő eltöltésére. Erősítjük ezáltal a beszélgetési képességeit is.

Természetesen sok alkalom kínálkozik arra, hogy meglepd a szülinapon és karácsonyon kívül is. Könnyen emlékezetes napot tudsz varázsolni, anélkül, hogy egy vagyont költenél el.

Ha a gyermekeddel érezteted, hogy szeretve van és tisztelve, akkor azzal elősegíted azt, hogy felnőttként boldog és felelősségteljes legyen.

Legyenek közös emlékeitek, amiket kincsként fogtok őrizni, és mind a ketten szívesen emlékeztek rá évekkel később is.

.