Minden szülő boldog és sikeres gyerekeket szeretne felnevelni. Mint szülő, gyermekeidnek rengeteg mindent taníthatsz, melyek segíthetik őket boldogulni egész életükben. A sikerességhez kapcsolódó szokásokat és jellemzőket a gyermekkorban a legkönnyebb elsajátítani.

Miután kialakulnak a rossz hiedelmek és szokások, nehéz már rajtuk változtatni. Például bárki, aki megpróbált már valaha lefogyni, tudja milyen nehéz megváltoztatni az étkezési szokásokat. 

Érdemes megvizsgálni, hogy milyen dolgok járulnak hozzá a sikerhez. Nem csak te tudsz tanulni ezekből a helyzetekből, hanem felhasználhatod a történeteket gyermekeid javára is. Néha azt is fontos átgondolni, hogy mi akadályozhatja a sikert.

Felbecsülhetetlen érték tanulni a múlt sikereiből és hibáiból. A megtanult leckék megtaníthatók a gyerekeknek is.

Nézzünk pár stratégiát, amit felhasználhatsz arra, hogy megtanítsd gyermekeidnek, hogyan legyenek sikeresek!

? Tanítsd meg gyermekednek, hogy legyen kitartó és készítse el teljesen a dolgokat! Sok felnőtt sokkal sikeresebb lenne, ha csak befejeznék, amit elkezdtek. Túl sok ember rengeteg időt és energiát fektet egy cél elérésére, és egyszerűen kilépnek mielőtt a munka befejeződne és elérnék a célt. Ez nem más, mint egy rossz szokás. 

  • Bátorítsd gyermekedet, hogy fejezze be az adott tevékenységet pl.: énekelje végig a dalt, játssza végig a játékot, rajzolja meg az egész képet még akkor is, ha fel szeretné adni!
  • A házimunkák és a házi feladatok további jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtanulja a gyermek befejezni a dolgokat.

? Tanítsd meg gyermekednek, hogy tegye meg azt, amit meg kell tennie, és tegye meg még időben! Ez a halogatás ellentéte. Ez azt jelenti például, hogy a dolgozatok előtt van lehetőség a feladatok gyakorlására, és a dolgozatra való felkészüléshez érdemes ezeket megcsinálnia. További jó példa a házi feladat elkészítése a játékidő előtt.

  • Kérdezd meg gyermekedet, hogy milyen kötelező feladatok előtt áll, például egy dolgozatot kell majd írnia, és bátorítsd, hogy készüljön fel a kihívásra! Idővel a gyermek morgolódása csökkenni fog.

? Tanítsd meg gyermekednek, hogy készüljön fel a kudarcokra! A gyermekek gyakran vonakodnak kipróbálni dolgokat, amiben nem biztosak, hogy sikerrel járnak. Például előfordulhat, hogy nem szeretne gyermeked memóriajátékot játszani, mert nem biztos abban, hogy minden kártyalapra tökéletesen emlékezni fog. Tanítsd meg gyermekednek, hogy a kudarc rendben van és természetes dolog!

  • Jutalmazd meg gyermekedet az erőfeszítéseiért, különösen akkor, ha valami új kihívást próbál ki!

Bátorítsd gyermekedet, hogy legyen fizikailag aktív! Az aktív gyermekek jobban alszanak, egészségesek és matematikából is jobban teljesítenek. A sikeres emberek odafigyelnek az egészségükre és fizikai állapotukra. Motiváld gyermekedet, hogy kapcsolja ki a TV-t, és menjen játszani a szabadba!

Mutasd ki a gyermeked iránt érzett szeretetedet! Sokkal bátrabbak azok a gyermekek, akiket körülvesz a szülői szeretet. Azok a gyermekek, akik biztosak abban, hogy szüleik szeretik őket, nagyobb valószínűséggel vállalnak kockázatot. Bárcsak mindannyian bátrabbak és magabiztosabbak lennénk! Gondoskodj arról, hogy gyermeked 100%-ig érezze, hogy a szülei szeretik őt!

Tanítsd meg gyermekednek a kitartást! Ez az egyik legjobb jellemző, amelyet gyermekednek megtaníthatsz. Mindannyian ismerünk olyan embert, aki kevésbé tehetséges és képzett, mégis sikeres. Azok az emberek sikeresebbek, akik kitartanak még akkor is, ha úgy érzik, hogy a remény lángjai kialszanak.

Mutass jó példát! Az utolsó tipp kulcsfontosságú. Gyermeked mindig figyel téged mintákat és példákat keresve arra, hogy miben kell hinnie és hogyan kell cselekednie. Nem tehetsz valamit egy bizonyos módon, és várhatod el, hogy gyermeked másként cselekedjen. Mutasd meg gyermekednek a sikerességet elősegítő tulajdonságokat olyan módon, hogy te is gyakorold ezeket!

Tanítsd meg gyermekednek azokat a fontos tulajdonságokat, melyeket nem tanulhatnak meg az iskolában! A siker nem más, mint a társadalmunkban hatékony viselkedési minták és hozzáállási módok következeten alkalmazott csoportja.

Elkerülheted, hogy gyermekednek saját magától kelljen kitalálnia, hogyan járhat sikerrel a világban. Oszd meg gyermekeddel a bölcsességet, és győződj meg róla, hogy tudja, mennyire szereted őt! Legyél te a legjobb példa számára, hogyan válhat sikeressé!